Přeskočit na obsah

Kostel sv. Ignáce z Loyoly, Karlovo náměstí

Místo konání

Karlovo náměstí
Praha 2

Další událost

Ludmilino memento - 24. 9. 2024 - 19:00

Kostel sv. Ignáce z Loyoly

Barokní kostel postavený podle návrhu Carla Luraga. Portikus je dílem Pavla Ignáce Bayera, který postavil i kostelní věž. Zařízení kostela pochází převážně z doby kolem r. 1770. V sousedství stojí rozlehlá budova jezuitské koleje (nyní nemocnice).

Vznik kostela

Kostel vznikl v druhé polovině 17. století na místě 23 zbořených středověkých domů. Po své dostavbě byl zasvěcen patronovi a zakladateli jezuitského řádu sv. Ignáci z Loyoly. Jezuité byli známi tím, že byli dle vzoru svého zakladatele podřízeni tvrdé kázni, bezpodmínečné poslušnosti a téměř kasárenskému způsobu života.
Kostel sv. Ignáce s původní novoměstskou jezuitskou kolejí patří mezi jedny z prvních ranně barokních staveb v Praze a je považován za třetí největší jezuitský komplex v Evropě. Architekt Carlo Lurago si jako vzor pro jeho stavbu zvolil hlavní římský jezuitský chrám Il Gesù.

Zajímavost sochy sv. Ignáce

Socha sv. Ignáce na vrcholu střechy Kostela sv. Ignáce

Na vrcholku průčelí kostela si můžete všimnout sochy sv. Ignáce a všimněte si také jedné ze zdejších zajímavostí, a to provedení svatozáře, která obklopuje celé světcovo tělo. Tato svatozář byla ve své době chápána jako značně pobuřující. Dle církevních pravidel mohl mít svatozář kolem celého těla pouze Kristus, ale Jezuité byli řádem s tak silným postavením, že si tuto výstřednost mohli dovolit.

patron: Ignác z Loyoly
datum založení: 1655
architektonický styl: baroko
architekt: Carlo Lurago
vyznání: katolická církev
diecéze: Arcidiecéze pražská
památkový status: část kulturní památky

 

Kostele svatého Ignáce z Lyoly, Karlovo náměstí
Kostele svatého Ignáce z Lyoly

 

Wikipedia – Kostel svatého Ignáce z Loyoly (Praha)

Kostel sv. Ignáce v Praze

Následující události